Morsdag närmar sig

Hej!

På Nallebudet är förberedelserna inför morsdag i full gång. Vi sätter ihop paket, skriver texter och skickar ut erbjudanden i nyhetsbrevet. Anmäl er gärna på vår första sida till nyhetsbrevet om ni är intresserade av att få rabatterbjudanden och information.

Det största som har hänt är att vi har fått in en ny ask. En stor ask som gör att man kan skicka större presenter med Nallebudet. Inför morsdag så har vi en väldigt fin bok om mamma och lite paket med olika badpulver etc. Mycket uppskattat!



Varför firar vi då morsdag?

Mor firas
Sista söndagen i maj firar vi mors dag. Men hur går det till? Affärerna annons-
erar om presenter, blommor och tårtor. Men fordras inte något mer?

När mors dag instiftades i Sverige 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg visste man inte riktigt hur dagen skulle firas. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal punkter:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushålls-
arbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska
.

Detta låter idealiskt för en hårt arbetande mor. Man får betänka att vid den tiden var de flesta kvinnor hemmafruar och modern stod därför självklart för hemmets skötsel. Att få en fridag smakade inte så dumt. Hemmafruar har aldrig haft semester och hade man inte en snäll man och snälla barn kunde det bli jobbigt med hushållsarbete från arla morgonstund till sen kväll. Övriga punkter är:

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt
gjorts och tillhandahållas för mors dag.


Även en nutida dubbelarbetande mor säger inte nej till lite extra uppvaktning, en omtänk-
sam make och riktigt snälla barn på mors dag. Dagen kan dock i radikala kretsar uppfattas som kontroversiell och man menar att den visar på en reaktionär könsrollsuppdelning.

Firande i Småland 1919
I Nordiska museets arkiv finns en berättelse från 1920-talets Småland. Den berättas av Gertrud i Grimhult, vars familj redan 1919 började fira mors dag. Gertrud smög upp tidigt den dagen och gick ut i hagen och plockade daggfriska blommor till kaffebrickan som hennes far gjort i ordning. Jag plockade kattfot och käringtand, jag satte inte in blommorna i vas, utan jag sållade dem runt koppen på brickan. Under dagen fortsatte sedan firandet och Gertrud berättar att Mor behövde aldrig stå vid spisen. Mors dag var en fridag. I Grimhult, som var en genuin bondby, stog missionshuset i centrum och där hölls alltid morsdagsfest, tillägger Gertrud. Ett religiöst inslag fanns alltså med vilket är en av de ursprungliga tankarna kring mors dag. Gertrud berättar att den som hade en mor, mormor eller farmor på kyrkogården pyntade gravarna på mors dag.

Dagen har länge varit en av våra främsta gravsmyckningsdagar.

I många kulturer är aktningen och kärleken till modern ett viktigt begrepp. Vad vi vet firade man i antikens Grekland modersgudinnan Rhea med en vårfest och redan 250 år f Kr. firade också romarna moders-
gudinnan Kybele (motsvarigheten till Rhea) med en vårfest. En del forskare antar att den katolska kyrkans Mariakult, d.v.s. dyrkan av Jesu moder, kan vara en ersättning för antikens moderskult.

Mothering Sunday
I anglosaxiskt tradition fanns ett folkligt morsdagsfirande redan på 1600-talet då unga män och kvinnor som arbetade långt från hemmet som lärlingar, drängar och pigor fick en fridag sista dagen i fastan för att fara hem och fira Mothering Sunday. Modern fick ett litet smycke och/eller en speciell bakad kaka. Ibland serverades också en sorts kryddad välling och i norra England och Skottland bakades en speciella pannkakor. Besök avlades i den kyrka man blivit döpt.

Mors dag i USA
I USA fanns en modersälskande kvinna, Anna M Jarvis (1864-1948), som ville fira mer än någon annan. Till minne av sin mor, Anna Reese Jarvis, planerade hon att instifta mors dag. Hennes ambitioner lyckades och första gången mors dag firades i USA var den 10 maj 1908, moderns dödsdag. Gudstjänst hölls i Grafton, West Virginia och i Philadelphia, Pennsylvania, där familjen Jarvis bott.

Anna Jarvis mor gick bort 1905 och Anna lämnades ensam med en blind syster som hon sen tog hand om. Hon hade hela sitt liv varit extremt fäst vid sin mor. I sin ungdom hade hon haft en olycklig kärlek och hon hade aldrig gift sig utan bott kvar i barndomshemmet. Modern var prästdotter och undervisade under 20 år i metodistkyrkan i Grafton. Anne var utbildad lärarinna.

Moderns älsklingsblomma, vita nejlikor, prydde kyrkan vid den första gudstjänsten och nejlikan blev sedan morsdagsblomma och bars på rockslaget. Ett antal år senare ändrades traditionen med vit nejlika så att man endast bar den om modern gått bort. Annars bars en röd eller färgad nejlika.

Mors dag i flera länder
Redan 1911 firade varje stat i USA mors dag och samma år började även Mexiko, Kanada, Kina, Japan, Sydamerika och Afrika att fira dagen. President W. Wilson lät 1914 instifta mors dag, andra söndagen i maj, som en officiell helgdag.

1948 dog Anna M Jarvis. Var hon lycklig nu när mors dag firades över hela världen? Nej, hon var djupt besviken. Hennes tanke hade varit att man i ord och tanke skulle tänka på sin mor. Skrev man ett brev eller kort skulle det vara skrivet för hand. Men vad hon såg var hur kommersialismen tog över. Det var tryckta kort, köpepresenter och inte alls den enkla och innerliga omtanke om modern som hon tänkt sig.

Modern
I Sverige firar vi mors dag sista söndagen i maj. Detta beror troligtvis på att våren på fullt allvar har kommit och vi kan plocka blommor, plantera och hissa flaggan mot en blå vår-
himmel och på så sätt fira mor riktigt ordentligt.

Viktor Rydberg, en av våra mest kända författare, mindes sin mor med stor tillgivenhet och saknad hela livet. Han var bara sex år gammal när hon gick bort.

Modern
Vill du något gott, mitt barn, hon intet gott dig nekar.
Vill du leka, lilla vän, hon gläds åt dina lekar.
Gå till henne, är du trött, och sov vid hennes hjärta.

Viktor Rydberg, 1828-95

Källa: http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?PublicationId=2158

Ha en fortsatt bra vecka och glöm inte att fira mamma:)
Hälsningar
Hanne Lindqvist


RSS 2.0